Skøydde (NEIPA)

I helgen fikk jeg og madammen besøk av Aurbu Heimbrygg, aka svoger og svigerfar. Etter at de ble kjent med meg, så ble de like gale etter humlerike øl som det jeg er. De ble også veldig interessert i hjemmebrygging og har begynt sånn smått med meg som mentor. I helgen ville de brygge sammen med meg og det måtte selvfølgelig bli en IPA. Jeg ville brygge en New England IPA (NEIPA), en ølstil som fortsatt er ganske ny for folk flest. De fleste ølnerder kjenner til Heady Topper, samt andre IPAer fra bryggerier som Trillium og Tree House. Som om ikke Amerikansk IPA er humlerikt fra før, så er NEIPA ren «humlejuice». De får frem humlesmaken på en måte jeg aldri har smakt i noen andre IPAer. De er ofte veldig tåkete, noe som er et resultat av maltvalg, gjærvalg og selvfølgelig den store mengden med humle. Bitterheten er også veldig lav i forhold til «typiske» IPAer.

Før helgens brygging så ville jeg gjerne prøve å få tak i ekte vare, slik at de skulle få smake hvordan humlen kommer frem, og en kompis ble redningen vår (takk, Simon)!
14225576_10153642989516595_3348764223633731252_n
De falt absolutt i smak!

Det er spesielt to av mine øl som min kjære svoger og svigerfar digger, og det er Chango (som er fullpakket med Citra) og Påskebrygget mitt (som er fullpakket med Mosaic). Vi var alle enige om at en NEIPA med Citra og Mosaic var veien å gå. Hvis du lurer på hva «skøyddde» betyr, så er det vågådialekt for «tåke». Siden madammen og svigers er derfra, så følte jeg at det var et passende navn.

Jeg har, som alltid, brukt timesvis på diverse fora og lest om stilen og tips til brygging av det. Her gikk det også opp for meg hva som skjedde med Nuclear Hopocalypse. Selv om mye gikk galt, så ble den største fienden O K S I D E R I N G ! Vannjustering er også et MUST når man brygger en slik øl. Ja man kan fint brygge god IPA uten, men vil du ha EPISK IPA så må du justere vannet. Dette er et felt som er helt nytt for meg, men i jakten på den perfekte hjemmebryggede IPA så måtte jeg hoppe uti det. Jeg ble tipset å bruke EZ WATER til å regne ut hva jeg ville gjøre med vannet, samt å justere kloridnivået til 150 ppm og kalsiumnivået til  150-250 ppm. PH burde ligge på rundt 5.2-5.4, noe jeg justerte med melkesyre.
14212768_1759140067668055_2123060427590557342_n
Breaking bad?

Her er oppskriften på 50 liter med Skøydde IPA:
(Vannmengde tilpasset Beer Brew 60 Automatic)

40 liter vann til mesking

-9.0kg Extra Pale Maris Otter
-2.0kg Hvetemalt
-2.0kg Flaket Havre
-0.4kg Flaket Hvete
-0.4kg Carapils
-0.5kg Rice Hulls/Risskall (valgfritt)

Mesket dette i 65min på 64°C.
Skyllet med 30 liter vann

Kokes i 60min.

14317402_1759164617665600_3203836851518054707_n

Humle/tilsetninger:

-50g Columbus (60min)
-1stk Whirlfloc (15min)
-2ts Gjærnæring (15min)
-0.5kg dextrose/sukker (10min)
-250g Citra (whirlpool/30min steep på 80°C)
-250g Mosaic (whirlpool/30min steep på 80°C)

14292504_1759246164324112_8521287565502050340_n
Kjøl ned til 80°C, stopp nedkjøling, hiv oppi humlen og la det trekke i 30min før du fortsetter nedkjølingen. Har aldri hatt en vørter som lukter så godt!!

Kjøl vørteren ned til 19°C og tapp over til gjæringskar med kran. Når du tapper over til gjæringsdunk så få med deg MINST mulig humlegrums. Bruk en desinfisert sil, noe som også bidrar med oksygen i vørteren.
14212806_1759246180990777_5889488243051072912_n

-2 pakker Wyeast 1318 London Ale III
14264088_1759246194324109_3284353681172506256_n

Gjæres i 4 dager på 19°C og 10 dager på 22°C.
14225497_1759246224324106_5266378821503159483_n

Tørrhumling tilsettes 4 dager etter bryggedag (når stormgjæring begynner å avta). Lokket skal KUN av når du tørrhumler!

-250g Citra
-250g Mosaic

OG: 1.055
FG: 1.010

Cold crash i 24-48 timer før flasking slik at humlen synker til bunnen. IKKE stikk om ølet. Jeg flasket rett fra gjæringskaret og karbonere med karboneringsdrops. Eneste kontakt ølet skal ha med oksygen er når det tappes på flasken!

Veldig spent på hvordan det blir! Forhåpentligvis så har vi humlejuice om noen få uker…
timevillshavv

19 liter av brygget ble tappet på fat og ble helt FANTASTISK!! Jeg fikk tilsendt en fersk Congress Street av Trillium og første tanke var «dette minner om mitt eget brygg»!
14463221_10153703058816595_5005850519258631222_n
Det var en virkelig opptur for meg! Er endelig på rett vei på NEIPA-fronten!
Her er et bilde av hvordan Skøydde ble:
14441119_1767901423458586_7720026642121874922_n
Skikkelig fruktig og god! Kunne ha hatt bittelitt mer bitt fra bitterhumlen, så kommer til å tilsette noen ekstra gram (60-70g totalt) på neste NEIPA jeg brygger 🙂

Reklamer

25 kommentarer Legg til din

  1. Bendik Bendiksen sier:

    Bruker du karboneringsdropps rett i flaska på denne, siden du tapper rett fra karet?
    Hvilken type drops bruker du da? Å hvor mange? Vi følte at 1 drop pr 0.5 ble litt lite futt i IPA.

    Liker

    1. westum82 sier:

      Stemmer 🙂 Man får kjøpt drops til 0.25 også (2stk pr 0.5). Gir fin karbonering. Jeg kjøpte meg fat i går, så 19 liter av dette havner der 😉

      Liker

      1. Bendik Bendiksen sier:

        Awesome, lyst å brygge en IPA igjen snart. Denne oppskriften ser ganske rå ut! Gratulerer med fat, har lyst på det selv. Men blir nok flasker en god stund fremover 🙂

        Liker

  2. Hvilket trykk brukte du på fatet? Vurderer å halvere oppskriften, noen tanker om det? Brygger også på BB60a

    Liker

  3. westum82 sier:

    Satte den på 1.5bar i 1 uke i kjøleskapet. Justerte ned til.0.5 når karboneringen var i boks 🙂 Du kan trygt bare halvere alt til en 25’ish liter batch.

    Liker

  4. Torstein Sæteren Aanvik sier:

    Hvordan fant du ut «ståa» på vannet ditt før du justerte?

    Liker

    1. westum82 sier:

      En kompis skulle sende vannprøve til USA og spurte meg og noen andre bryggere om vi ville være med å sjekke vannet hjemme.

      Liker

  5. Bjørnar sier:

    Er det muntons sine karboneringsdrops du bruker?

    Liker

    1. westum82 sier:

      *brukte :p Kommer aldri til å flaskekarbonere en IPA igjen 😉

      Liker

  6. Bjørnar sier:

    Hehe 🙂 supert.. sitter å regner på det, men kommer frem til at 2 drops er for mye mtp du anbefalte 5.5g pr liter. Må desverre holde meg til flaske en liten stund til 😦

    Liker

    1. westum82 sier:

      Det finnes drops som er fine til 0.33 liter og det finnes drops som er fine til 0.25 og 0.5 🙂 Var sistnevnte jeg brukte. To små drops pr halvliter.

      Liker

  7. ulvesten sier:

    Flott og inspirerende blogg! Blir nok brygging av denne herligheten snart! Dessverre på flasker, da fat er en liten stund fram i tid enda! 🙂

    Liker

  8. Bjørnar sier:

    da er co2, cornelius å beergun kjøpt inn.. takk skal du f. meg ha 😛
    inspirerende blogg kan man si 🙂

    Liker

    1. westum82 sier:

      Haha 😉 Du kommer ikke til å angre!

      Liker

  9. Bjørnar sier:

    nei, salse på dette blir bra.. så nå må du bare skrive en how2 guide (med Bilde) om overføring fra gjæringskar til corny, osv 🙂

    Liker

    1. westum82 sier:

      Lite tips er å gå på youtube og søke opp «craigtube kegging». 4 episoder med alt du trenger å vite 🙂

      Liker

  10. Bjørnar sier:

    kjapt spørsmål til, hvorfor bruker du sukker i oppskriftene dine? vil ikke dette motvirke den munnfølelsen du prøver å få til? har kun brukt sukker i ipa en gang, da følte jeg den ble litt for tørr..

    Liker

    1. westum82 sier:

      Jeg er fornøyd med munnfølelsen i denne. Havren og hveten hjelper til med det 🙂

      Er helt vanlig å bruke dextrose/sukker i Amerikansk IPA. Skal ikke være mye restsødme, da dette er med å skjule humlepreget. Også en grunn til at jeg ikke er fan av «typisk» norsk IPA som er brun pga all spesialmalt 😉

      Liker

  11. Bjørnar sier:

    Huff.. spørs om jeg bommet helt da.. gjenstår å se om 10 dager 😂

    Liker

    1. westum82 sier:

      Er så lys maltbase i denne at det burde ikke være noe problem 🙂

      Liker

  12. Bjørnar sier:

    ser du har karbonert på 1.5bar, mens diverse kalkulatorer vil at jeg skal karbonere med 0,7? hehe.. riiiiimelig grønn på fat.. skal forresten brygge skøydde neste uke tror jeg, så må vel handle et fat til 🙂

    Liker

  13. Mats sier:

    En kjapp tanke om eventuel tilsettning av fruktpurre i gjæringskar her? Brygga 150 liter basert på din oppskrift i går. Og er litt nysgjerrig på den nye fruktpurren som har kommet på markedet.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s