Radix Lecti (NEIPA)

RL CAN DESIGN FINAL
Begynner dere å bli lei IPAene mine? Synd, for det gjør ikke jeg (haha). Selv om de forskjellige oppskriftene er noenlunde like, så gjør jeg alltid noen små forandringer her og der. Den største forskjellen er nok humlevalg. Med mindre jeg gjør noe nytt under bryggingen av mine IPAer fremover, så blir dette siste IPA-oppskrift jeg poster på en stund. Alle oppskriftene som ligger her på bloggen kan brukes slik dere selv vil. Bytt ut humletyper, lek dere og ikke vær redd for å eksperimentere. Det viktigste er å være paranoid ang oksidering. Jeg har sagt det 1000 ganger før og jeg sier det igjen. Jeg anbefaler også å bruke så fersk humle som mulig 🙂

Så….la oss begynne med Radix Lecti. Til tross for at jeg har drukket mange øl med Amarillo, så har jeg aldri drukket en single hop (tror jeg). Jeg synes det er veldig moro å bli bedre kjent med humletypene ved å brygge «single hop». Jeg skriver det med anførselstegn, fordi jeg synes ikke at den lille tilsetningen av Columbus (eller annen bitterhumle) på 60min teller. Den gir jo ikke noe smak, og ikke faen om jeg kaster bort deilig smaks- og aromahumle som bitterhumle.

Her er oppskriften på 40’ish liter Radix Lecti:
18423725_1872522699663124_6135902940646908866_n
OG: 1.063
FG: 1.011

-8.0kg Pilsnermalt (57.1%)
-3.0kg Flaket Havre (21.4%)
-1.5kg Hvetemalt (10.7%)
-0.5kg Carapils (3.6%)
-1.0kg Dextrose/Sukker (7.2%) (Tilsettes siste 10min av kok. Kan sløyfes om ønskelig)

Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalsiumsulfat, kalsiumklorid og magnesiumsulfat. Jeg justerte også pH i meskevannet til 5.2% med melkesyre. Jeg gjør justeringene i meskevannet før jeg tilsetter malten.
VANNPROFIL RADIX LECTI
18447029_1872522739663120_4766056032748186036_n
Jeg bruker kalkulatoren EZ Water.

Mesk malten på 64°C i 60min og 78°C i 5min før du begynner med skylling.

18403719_1872522819663112_3655926359552765647_n.jpg

Kok vørteren i 90 minutter. Hovedgrunnen til en 90 minutters kok i denne er fordi jeg brukte pilsnermalt.

18447508_1872522762996451_8600390500728683074_n
Jeg anbefaler å gjøre istand tørrhumlingen, vakuumpakke den og hiv den i fryseren. Ta den ut fra fryseren 1 dag før bruk og legg den i gjæringsskapet slik at den får samme temperatur som ølet som gjærer. Har du ikke en vakuumpakker, så skaff deg en. Det er gull verdt når du skal ta vare på humlen.

Humle/tilsetninger:

-50g Columbus (60min)
-2ts Gjærnæring
-400g Amarillo (0min/30min hop stand på 80°C)

18447502_1872672596314801_128736567956581155_n

Kjøl ned til rundt 20°C etter hop stand. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret.

-4 pakker med WLP007

Gjæres på 19°C i 2 dager, 20°C i 4 dager og 21°C i 7 dager

Tørrhumling:

DAG 2:
-106g Amarillo
18489467_1873555412893186_3712624270178005057_o
Jeg tørrhumler nå kun via toppen på gjæringskaret ved å sette en trakt oppi og heller tørrhumlen i. Purge med CO2 etter tilsetning.

DAG 11:
-400g Amarillo

Cold crash i 2-3 dager før du tapper over til keg. Husk å purge keggen med co2 før du tapper over, samt dytte ut resterende o2 etter lokket er på. Karboner med 1.5bar i en uke (kjøleskapstemperatur).
18738562_1879414872307240_5744855515746178395_o

Den første uken hadde den en veldig «grassy» smak, noe jeg ble fortalt at store mengder med Amarillo ville gi. Jeg lot den stå iskaldt på keg og etter et par uker så var den smaken borte. Nå er den kun deilig og fruktig. Lav bitterhet og med smak av appelsin, grapefrukt, sitron og fersken. Skummelt lettdrikkelig!
18879905_1881623772086350_7434597746034688359_o
19055504_10154370053731595_2069056346653054254_o
Skål og god sommer! 🙂

Reklamer

2 kommentarer Legg til din

  1. Robert Chaston sier:

    Hei Espen. Jeg har testet med å ha en drøyt 50 gram med El Dorado i NEIPA! Den ga en veldig bra kompleksitet til aromaene!

    Likt av 1 person

  2. westum82 sier:

    El Dorado er digg 😀 Har ikke brygget med det enda, men har 906g med det liggende her.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s